prijzen

VAST OF NIET

Geregeld krijgen we vraag wat nu het beste is: variabel blijven of toch vast zetten? Op dit moment heeft ongeveer 10% van onze klanten gekozen voor een vast contract. De energieprijzen zijn lastig te voorspellen. Wat we nu weten is dat de gasvoorraden heel goed gevuld zijn, wat de angst voor een tekort doet afnemen, en de prijzen dus doet stabiliseren. We weten niet hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen.

Wat we wel weten is dat er heel 2023 sprake is van een prijsplafond, en dat de prijzen gevoelig zijn voor het weer: wordt het een strenge winter dan stijgen de prijzen, wordt het een milde winter dan dalen de prijzen. Echter, mocht het in de winter koud worden, dan hebben wij al eerder (eind december) ingekocht voor februari. Een plotselinge vorstperiode hoeft dus niet direct een gevolg te hebben. Vanaf maart verdwijnt de kou weer en neemt uw verbruik weer sterk af. 

Kortom: dit jaar kan het niet uit de hand lopen vanwege het prijsplafond, en voor het einde van het jaar hebben wij ingekocht voor de maanden januari en februari. Zonder onze vingers te branden aan een voorspelling, denken wij dat het voorlopig variabel houden van het contract een prima keuze is, en dat wellicht een vast contract na de de zomer van 2024 een betere afweging is. Echter: voor mensen die echt veel zorgen hebben over de gestegen prijzen, die kunnen altijd kiezen om het vast te zetten. Dat kan via uw klantenportal als u een klant bent zonder zonnepanelen. Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u wel uw gasprijs vastzetten. Maak dan een terugbelafspraak via www.gezinsenergie.nl/variabel