Nu de energiemarkt wat tot bedaren is gekomen, duiken er in de media allemaal goed bedoelde adviezen op wat u het beste kunt doen. Natuurlijk: als u slapeloze nachten heeft gehad van de gestegen prijzen en u zekerheid wenst, dan is een vast aanbod prima. Maar een vast contract is niet perse het meest voordelige bod.
Energieleveranciers moeten zich indekken tegen mogelijke kosten. Stel dat er bijvoorbeeld een koude winter aankomt: dan is de kans groot dat de prijzen stijgen. Omdat uw verbruik dan ook toeneemt, moet de leverancier gas en stroom voor u bijkopen. Dat moeten ze dan doen tegen de actuele prijzen. Als die prijzen dan fors hoger staan, is dat een risico voor de leverancier. Dat wordt als risico-opslag verwerkt in de vaste contracten.
Voor alle duidelijkheid: in september hebben wij ook een dynamisch aanbod. Een dynamisch contract is een contract waarbij uw tarief voor elektriciteit per uur anders is, en voor gas per dag. U betaalt de dag- en uurprijs, vermeerderd met een opslag voor kosten en marge. Vaak wordt gezegd dat een dynamisch contract goedkoper is dan een variabel of vast contract. Echter, dat is niet op voorhand te stellen. In een dalende markt zoals de afgelopen maanden, merken mensen met een dynamisch contract de daling het snelst. Met een dynamisch contract liggen alle prijsrisico’s bij de klant. Immers, de prijs van overmorgen is nog niet bekend. De leverancier hoeft dus geen risico opslag te berekenen. Logisch, want het risico ligt bij u. Zodra de prijzen stijgen, merkt een dynamische klant dit ook als eerste. De dynamische prijzen zijn heel weersafhankelijk: bij een koude periode zie je de prijzen heel snel oplopen. In de zomer bij veel wind en zon, zijn de elektriciteitstarieven vaak lager. Komt er een vorstperiode, dan neemt dus niet alleen uw verbruik razendsnel toe (tot wel 30% meer gas), maar ook de prijs loopt dan vaak heel hard op.
Dat zeggen we niet! Wij vinden het alleen heel belangrijk dat er eerlijk en objectief naar gekeken wordt. Bijvoorbeeld mensen die heel goed hun verbruik kunnen sturen, door bijvoorbeeld in de goedkope uren de vaatwasser aan te zetten of de auto op te laden, daarvoor kan een dynamisch product interessant zijn. Voor mensen met zonnepanelen kan het interessant zijn om op de goedkope uren zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Wij voorspellen dat voor mensen met teruglevering de markt steeds meer toe zal gaan naar dynamische uurprijzen. Dat is het meest eerlijk: ieder uur heeft een ander tarief, en u betaalt (bij afname) of ontvangt (bij teruglevering) de prijs die bij dat betreffende uur hoort.
Dat zit eigenlijk tussen vast en dynamisch in. U krijgt een vaste prijs die per maand vastgesteld wordt. U weet dus ruim van te voren waar u aan toe bent. Er hoeven geen hoge risico opslagen verwerkt te worden in de prijzen. U heeft geen grote onzekerheid over het tarief, u weet waar u aan toe bent voor de komende maand. In de afgelopen tijd is dit een prima optie geweest. Zo ligt ons variabele tarief voor de komende maand augustus qua gas maar liefst 20 tot 25 cent lager dan de vaste contracten. En ook voor elektriciteit scheelt het aanzienlijk. Iedere maand proberen we op een gunstig moment te laten inkopen. Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat de prijs wat hoger staat. Echter, door het jaar heen is dit een prima product. Er is niets mis met een variabel aanbod. Hoewel in de media soms anders gesuggereerd wordt en dat u iets zou moeten kiezen, is dat zeker niet het geval.
Alles draait simpelweg om risico’s. Als u een beleggingsproduct kiest met een potentieel rendement van 8%, zal dat een hoog risicoprofiel hebben. Kiest u voor een product met 1% rente, bijvoorbeeld een staatsobligatie, dan is er een laag risicoprofiel. Je kunt niet zeggen dat als je de 8% haalt, dat dat een beter product is dan het product met 1%. Zo is het ook met energie. Een dynamisch contract heeft het hoogste risicoprofiel, een vast contract het laagste risicoprofiel. Een variabel contract zit daar netjes tussenin.
Een ander argument om rustig af te wachten is dat er het hele jaar nog sprake is van een prijsplafond. De vaste prijzen zitten nu bijna allemaal rond het prijsplafond. De variabele tarieven liggen een stuk lager. Waarom zou u de kans om tot het einde van het jaar onder het prijsplafond te blijven missen door de kiezen voor een vast contract op het niveau van het prijsplafond? Uiteraard kan niemand in de toekomst kijken. Wij weten niet welke kant het op gaat met de prijzen. Maar laat u niet het hoofd op hol brengen door subjectieve berichten in de media!
Het klinkt saai maar er is helemaal niets mis met niks doen.